Hoewel geluk individueel en subjectief is, is er toch genoeg gemeenschappelijks te vinden in ons geluk. We worden allemaal gelukkig van verschillende dingen of activiteiten, en toch zijn er oefeningen die we allemaal kunnen doen om ons geluksgevoel te vergroten. Geluk is met de juiste definitie zelfs meetbaar.
Positieve psychologie
Gelukskunde past binnen een stroming in de psychologie: de positieve psychologie. De positieve psychologie focust zich op positieve ervaringen en kwaliteiten van mensen. Dit in tegenstelling tot de klassieke psychologie, die zich richt op problemen en gebreken. Voor persoonlijke groei is het effectiever om juist te focussen op de kracht van mensen.
In de jaren ’90 keek Martin Seligman met verbazing naar zijn vakgebied: psychologie was het in kaart brengen van gebreken geworden. Als voorzitter van de American Psychological Association werd het zijn missie om alles wat we tot nu toe weten over de gebreken van de mensen, aan te vullen met kennis over het welbevinden van de mens.
Sindsdien worden de principes van de positieve psychologie toegepast in vakgebieden zoals het onderwijs en de gezondheidszorg, en binnen organisaties. In zijn onderzoek naar welbevinden heeft Seligman de vijf belangrijkste elementen samengevat in het acroniem PERMA:
- Positive emotions
- Engagement
- Positive relationships
- Meaning
- Accomplishments
Methode: ‘In vier stappen naar meer GELUK’
We gebruiken in onze programma’s bovenstaande wetenschappelijke inzichten om jouw geluk te vergroten. Geluksonderzoeker professor Sonja Lyubomirsky toonde aan dat je je geluk kunt vergroten met het ontwikkelen van twaalf levensvaardigheden (onder andere minder piekeren, meer flow, meer genieten, sociale relaties verbeteren en zorgen voor je lichaam).
We gebruiken ook de releasemethode (B-Mind) waardoor je optimaal en effectief ontspant. Hierbij geef je op de juiste manier aandacht door middel van oefeningen aan o.a. je Psoas en je Nervus Vagus. Dit zijn zenuwen en spieren die zich bij stress aanspannen, waardoor je constant AAN staat en die je met deze methode effectief ontspant.
De twaalf levensvaardigheden van Lyubomirsky helpen deelnemers om hun geluksgevoel te vergroten. Toch komen in haar aanpak enkele stappen onvoldoende aan bod, die veel invloed hebben op je geluksgevoel.
Op basis van kennis over gelukskunde en praktijkervaringen als gelukstrainer, social worker, massagetherapeut en vitaliteitscoach heb ik vervolgens een vierstappenplan ontwikkeld dat daadwerkelijk je geluksgevoel duurzaam vergroot.
Ons geluk hangt af van de glimlach van de ander
- Albert Einstein
Stap 1: ontspannen (lichaam)
Vanuit ontspanning ontstaan wonderen. Ontspanning zorgt voor een gezonder lichaam. Je voelt je lekkerder. Je kunt beter helder denken. Je reflecteert beter. Als je te lang AAN-staat word je ziek. Te veel en te lang stresshormonen in je lichaam, zoals cortisol, kan tot een burn-out leiden.
Tijdens deze eerste stap leer je om jezelf tijdig en optimaal te ontspannen. Je wordt je (meer) bewust van je lichaam. Je gaat aan de slag met de meest effectieve oefeningen voor je ontspanning. We geven extra aandacht aan de Nervus Vagus (tiende hersenzenuw) en de Psoas (spier van de ziel). Maar natuurlijk horen beweging, liefst in de natuur, en een goede ademhaling bij deze eerste en belangrijke stap.
Stap 2: verbinding (hart)
Verbinding met elkaar en met anderen is een essentiële stap op weg naar meer geluksgevoel. Zonder verbinding ontstaat eenzaamheid en zelfs depressie. Tijdens deze tweede stap leer je om je innerlijke criticus te ontslaan en anders om te gaan met je schaamte. We gaan in op falen & stralen. Contact met jezelf maken door aanraking (massages) is ook heel effectief. Doordat jijzelf meer contact maakt met jezelf, kan je meer, beter en fijner contact maken met de ander.
Stap 3: 12 levensvaardigheden van Sonja Lyubomirsky (gedrag)
De 12 levensvaardigheden die professor Sonja Lyubomirsky heeft onderzocht geven een enorme boost aan jouw geluksgevoel. Ook hier gaat het vooral om het DOEN: voer de opdrachten uit waarmee je die 12 levensvaardigheden ontwikkelt. Op het eerste gezicht lijkt het te simpel voor woorden, maar het effect is groter dan je denkt. Het gaat over levensvaardigheden als meer flow in je leven, positivisme vergroten, vriendelijkheid ontwikkelen, vergeven (van de ander én van jezelf) enzovoort.
Stap 4: passie (ziel)
Deze laatste stap is makkelijker te zetten nadat we de andere drie stappen hebben gezet. Om bij je ‘purpose’ te komen, de essentie waarvoor jij bedoeld bent, reiken we bij deze stap een aantal technieken aan. Vanuit jouw passie ontmoet je jouw zingeving. En daarmee vergroot je uiteraard jouw levensgeluk en levenskracht!